Jak przyrządzić łososia, aby Twoi goście nie mogli wyjść z zachwytu?

2022-06-15
Porady
decorator
Łosoś nie bez powodu nieprzerwanie od kilku lat cieszy się uznaniem wśród smakoszy.

Planujesz wystawny obiad dla całej rodziny bądź przyjęcie dla bliskich przyjaciół? Tuż obok dobrze znanych potraw nie może zabraknąć dań z łososia. Ryba ta nie bez powodu nieprzerwanie od kilku lat cieszy się uznaniem wśród smakoszy. Doceniamy jej charakterystyczny, wyjątkowo delikatny smak, który doskonale komponuje się z przeróżnymi dodatkami – aromatycznymi ziołami, w sałatce z cytrusowym dressingiem bądź w towarzystwie wytrawnej bruschetty lub tostowego pieczywa. Jak przyrządzić łososia, aby stworzyć pyszne połączenie? Podpowiadamy. 

Pieczony łosoś z dodatkiem sezonowych warzyw

Jednym ze sprawdzonych pomysłów będzie podanie pieczonego łososia w towarzystwie ulubionych, najlepiej sezonowych, warzyw. Wśród wielu sezonowych opcji możemy wybierać spośród: brokułów, szparagów, zielonej fasolki bądź kalafiora. Przygotowanie świeżej ryby do pieczenia warto rozpocząć od doprawienia jej odrobiną soli i pieprzu, oraz natarciu tuszki odrobiną oliwy. Delikatny smak łososia doskonale będzie podkreślać także koperek, melisa oraz (dla lubiących ostrzejsze smaki) ostra papryczka czy pieprz cayenne. 

Naczynie żaroodporne wyścielamy papierem do pieczenia i układamy na nim uprzednio przygotowany filet. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 20-25 minut – do momentu, kiedy ryba przybierze pastelowo-różowy kolor. Alternatywną metodą pieczenia będzie zawinięcie ryby w papiloty, wówczas uzyskamy bardziej soczysty smak i unikniemy przesuszenia. Warto pamiętać także, że w piekarniku w tym samym momencie możemy piec także warzywa. Jeśli dodatkowo chcemy nadać pieczonemu łososiowi niepowtarzalnego smaku, przygotujmy prosty sos na bazie śmietany, soku z cytryny oraz musztardy Dijon. 

Sałatka z łososiem prosto z grilla

Łosoś w towarzystwie kolorowych warzyw z grilla to doskonała alternatywa dla ciężkich potraw mięsnych. Przygotowanie takiej sałatki należy rozpocząć od umycia i pokrojenia na części bakłażana, cukinii, papryki oraz szalotki. Następnie w większej misce łączymy dwie łyżki soku z cytryny, dwie łyżki sosu sojowego, łyżeczkę miodu, dwie łyżki oliwy, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz odrobinę pieprzu. Warzywa warto odstawić do zamarynowania na 1-2 h, po czym smażymy je na grillu, z obydwu stron. Następnie odstawiamy do wystudzenia. 

Rukolę i roszponkę myjemy i suszymy. Wędzonego łososia i pomidorki koktajlowe kroimy w paski (w tej wersji sałatki wykorzystujemy surową rybę, jednak w podobnej marynacie możemy przygotować także tuszkę gotową na grilla). Całość łączymy z grillowanymi warzywami i podajemy w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Doskonałym dodatkiem do sałatki będzie także grillowany ser halloumi. 

Łosoś smażony na klarowanym maśle

To absolutny klasyk, któremu nie oprze się żaden miłośnik łososia. Rybę możecie smażyć w maśle saute – doprawiając jedynie niewielką ilością pieprzu i soli. Tuszkę można obtoczyć także w panierce z mąki, jajka, z dodatkiem białego pieprzu i płatków migdałów lub sezamu. 

Jak perfekcyjnie usmażyć łososia? Rozgrzej masło na średnim ogniu. Tuszkę ryby skrop z obydwu stron sokiem z cytryny i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie przełóż łososia na patelnię i zwiększ ogień. Smaż z jednej strony przez ok. 4-5 minut, następnie obróć przy użyciu łopatki. Drugą stronę ryby smaż krócej – przez ok. 3 minuty. 

Do tak przyrządzonej ryby możesz stworzyć prosty sos na bazie świeżego koperku, śmietany bądź jogurtu greckiego i odrobiny soku z cytryny. 

Czytaj również

Jeśli szukasz miejsca, w którym zgromadzone są zagadnienia dotyczące nie tylko pochodzenia ryb, ale również mnóstwa ciekawostek na ich temat, to trafiłeś w dobre miejsce!