Cassolette to pożywna francuska zapiekanka, która w pierwotnej wersji bazowała na fasoli i mielonym mięsie, ale doczekała się wielu lżejszych, smakowitych wariantów. Jednym z nich jest zapiekanka z ziemniakami, łososiem i hitem nadchodzącego sezonu jesiennego, czyli pysznymi kurkami. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale rezultat i walory smakowe niezwykłe! Doskonale sprawdzi się na szybki, niedzielny obiad dla całej rodziny np. po porannym grzybobraniu.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: ponad 2h
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Pieczenie
100 g łososia wędzonego na gorąco
450 g ziemniaków
300 g kurek
400 g śmietany 30%
4 ząbki czosnku
120 g parmezanu
2 jajka
pół łyżeczki soli i pieprzu
pęczek natki pietruszki
1 mała cebula
1 łyżka masła
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Cebulę, pietruszkę i czosnek kroimy drobniutko. Łososia oddzielamy od skóry i rozdrabniamy. Ser ścieramy na tarce. Oczyszczamy kurki (RADA: jednym ze sposobów na szybkie i dokładne oczyszczenie kurek jest wrzucenie ich do miski, zasypanie łyżeczką soli i zalanie wrzątkiem. Sól opadnie na dno razem z zanieczyszczeniami. Następnie, należy wylać wodę i powtórzyć czynność).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kurki wraz z cebulką ok. 1-2 minuty.
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy sól i pieprz, wrzucamy posiekany czosnek i połowę pęczka pietruszki oraz wbijamy jajka. Mieszamy masę śmietanowo-jajeczną.
W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw ziemniaki pokrywając dno. Następnie, wylewamy połowę masy na ziemniaki i posypujemy serem. Ponownie układamy ziemniaki, wylewamy warstwę masy i pokrywamy ją warstwą kurek z cebulką. Posypujemy wierzch startym serem. Pieczemy w piekarniku przez ok. godzinę w temperaturze 190 stopni, przykrywając naczynie folią aluminiową. Ostatnie 10 minut piec bez folii aluminiowej. Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną pietruszką.