Cassolette z łososiem wędzonym na gorąco

decorator

Opis przepisu

Cassolette to pożywna francuska zapiekanka, która w pierwotnej wersji bazowała na fasoli i mielonym mięsie, ale doczekała się wielu lżejszych, smakowitych wariantów. Jednym z nich jest zapiekanka z ziemniakami, łososiem i hitem nadchodzącego sezonu jesiennego, czyli pysznymi kurkami. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale rezultat i walory smakowe niezwykłe! Doskonale sprawdzi się na szybki, niedzielny obiad dla całej rodziny np. po porannym grzybobraniu.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: ponad 2h

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia francuska

Metoda przyrządzania: Pieczenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony na gorąco

Zobacz

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego na gorąco

  • 450 g ziemniaków

  • 300 g kurek

  • 400 g śmietany 30%

  • 4 ząbki czosnku

  • 120 g parmezanu

  • 2 jajka

  • pół łyżeczki soli i pieprzu

  • pęczek natki pietruszki

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Cebulę, pietruszkę i czosnek kroimy drobniutko. Łososia oddzielamy od skóry i rozdrabniamy. Ser ścieramy na tarce. Oczyszczamy kurki (RADA: jednym ze sposobów na szybkie i dokładne oczyszczenie kurek jest wrzucenie ich do miski, zasypanie łyżeczką soli i zalanie wrzątkiem. Sól opadnie na dno razem z zanieczyszczeniami. Następnie, należy wylać wodę i powtórzyć czynność).

  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kurki wraz z cebulką ok. 1-2 minuty.

  3. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy sól i pieprz, wrzucamy posiekany czosnek i połowę pęczka pietruszki oraz wbijamy jajka. Mieszamy masę śmietanowo-jajeczną.

  4. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw ziemniaki pokrywając dno. Następnie, wylewamy połowę masy na ziemniaki i posypujemy serem. Ponownie układamy ziemniaki, wylewamy warstwę masy i pokrywamy ją warstwą kurek z cebulką. Posypujemy wierzch startym serem. Pieczemy w piekarniku przez ok. godzinę w temperaturze 190 stopni, przykrywając naczynie folią aluminiową. Ostatnie 10 minut piec bez folii aluminiowej. Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną pietruszką.

Galeria:

Polecane przepisy: