Pyry, kartofle, ziemniaki… mnóstwo nazw, a jeszcze więcej sposobów przygotowania. Dzisiaj na szybki obiad polecamy ziemniaczki zapiekane ze śledziem. Smakują wyśmienicie z jajkiem sadzonym oraz kefirem.
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Średni
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie, Pieczenie
Filety ze śledzia z krojoną cebulką
1 kg ziemniaków
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
2 łyżki śmietany
1 cebula
1 jajko
sól i pieprz
Ziemniaki ugotuj w skórce na pół miękko. Następnie przestudź, przetnij na pół i wydrąż środki. Miąższ ziemniaczany przełóż do miski.
W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i wymieszaj ją z surowym jajkiem oraz przyprawami i śmietaną. Mieszankę dodaj do wydrążonego miąższu i dobrze wymieszaj.
3-4 matiasy pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaczanego miąższu. Wymieszaj.
Napełnij połówki ziemniaków farszem. Włóż je do naczynia żaroodpornego i zapiecz całość w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawaj z koperkiem.