Pyry, kartofle, ziemniaki… mnóstwo nazw, a jeszcze więcej sposobów przygotowania. Dzisiaj na szybki obiad polecamy ziemniaczki zapiekane ze śledziem. Smakują wyśmienicie z jajkiem sadzonym oraz kefirem.
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Średni
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie, Pieczenie
Filety ze śledzia z krojoną cebulką SuperFish 3-4 matjasy
Ziemniaki 1kg
Przyprawa do ziemniaków 1 łyżka
Śmietana 2 łyżki
Cebula 1 sztuka
Jajko 1 sztuka
Sól i pieprz
Ziemniaki ugotuj w skórce na pół miękko. Następnie przestudź, przetnij na pół i wydrąż środki. Miąższ ziemniaczany przełóż do miski.
W między czasie drobno posiekaj cebulę i wymieszaj ją z surowym jajkiem oraz przyprawami i śmietaną. Mieszankę dodaj do wydrążonego miąższu i dobrze wymieszaj.
3-4 matjasy pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaczanego miąższu. Wymieszaj.
Napełnij połówki ziemniaków farszem. Włóż je do naczynia żaroodpornego i zapiecz całość w 180 stopniach przez ok. 25minut. Podawaj z koperkiem.