Ziemniaki faszerowane śledzikiem

decorator

Opis przepisu

Pyry, kartofle, ziemniaki… mnóstwo nazw, a jeszcze więcej sposobów przygotowania. Dzisiaj na szybki obiad polecamy ziemniaczki zapiekane ze śledziem. Smakują wyśmienicie z jajkiem sadzonym oraz kefirem.

Kategoria: Potrawy ze śledziem

Główny składnik: Śledź

Czas całkowity: 20 minut

Poziom trudności: Średni

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Gotowanie, Pieczenie

Wykorzystana ryba

Filety ze śledzia z krojoną cebulką

Zobacz

Składniki:

  • Filety ze śledzia z krojoną cebulką

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w skórce na pół miękko. Następnie przestudź, przetnij na pół i wydrąż środki. Miąższ ziemniaczany przełóż do miski.

  2. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i wymieszaj ją z surowym jajkiem oraz przyprawami i śmietaną. Mieszankę dodaj do wydrążonego miąższu i dobrze wymieszaj.

  3. 3-4 matiasy pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaczanego miąższu. Wymieszaj.

  4. Napełnij połówki ziemniaków farszem. Włóż je do naczynia żaroodpornego i zapiecz całość w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawaj z koperkiem.

Galeria:

Polecane przepisy: