Śledzik w wersji chrupiącej? Czemu nie! Spróbuj tradycyjnego szkockiego przepisu, który świetnie sprawdzi się w roli dodatku do dania głównego. Serwuj z sałatą oraz pieczonymi ziemniakami.
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
1 opakowanie filecików śledziowych
½ szklanki musztardy
½ szklanki śmietany lub mleka
1 i ½ szklanki płatków owsianych
Olej roślinny do smażenia
W miseczce połącz musztardę i śmietanę. Do drugiej miseczki wsyp płatki owsiane.
Fileciki śledziowe wyjmij z opakowania i odsącz.
Pojedynczy filet najpierw zanurz w marynacie musztardowo-śmietanowej, a następnie obtocz w płatkach owsianych.
Filety smaż przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju, następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.