Śledź w szkockim stylu z płatkami owsianymi

decorator

Opis przepisu

Śledzik w wersji chrupiącej? Czemu nie! Spróbuj tradycyjnego szkockiego przepisu, który świetnie sprawdzi się w roli dodatku do dania głównego. Serwuj z sałatą oraz pieczonymi ziemniakami.

Kategoria: Potrawy ze śledziem

Główny składnik: Śledź

Czas całkowity: 20 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 2 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Smażenie

Wykorzystana ryba

Filety ze śledzia z krojoną cebulką

Zobacz

Składniki:

  • Filety ze śledzia z krojoną cebulką

  • ½ szklanki musztardy

  • ½ szklanki śmietany lub mleka

  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. W miseczce połącz musztardę i śmietanę. Do drugiej miseczki wsyp płatki owsiane.

  2. Filety wyjmij z opakowania i odsącz.

  3. Pojedynczy filet najpierw zanurz w marynacie musztardowo-śmietanowej, a następnie obtocz w płatkach owsianych.

  4. Filety smaż przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju, następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.

Galeria:

Polecane przepisy: