Roladki z musem z wędzonego łososia

decorator

Opis przepisu

Szukasz pomysłu na imprezową przekąskę? A może po prostu zgłodniałeś i chcesz na szybko przygotować coś sycącego? W obu przypadkach i wielu innych wypróbuj nasz przepis!

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 6 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Smażenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 100 g Łososia wędzonego na zimno w dymie dębowym

  • 200 g mąki jaglanej

  • 50 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 250 ml mleka

  • woda (według uznania)

  • olej

  • 2 łyżki serka creme fraiche

  • 8 łyżek jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka kaparów

  • kiełki buraka

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

  • sok z połowy cytryny

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W naczyniu połącz mąkę, jaja oraz mleko i sól. Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto, dodaj również wodę, taką ilość, jaka będzie potrzebna. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

  2. Łososia połącz z serkiem, jogurtem, kaparami i pieprzem. Całość zmiksuj na gładką masę.

  3. Gotowe naleśniki posmaruj przygotowanym musem i zwiń w ruloniki. Każdy z nich ciasno zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.

  4. Przygotuj sos musztardowy: w miseczce wymieszaj pozostały jogurt, musztardę, sok z cytryny oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszaj.

  5. Schłodzone naleśniki rozwiń z folii i pokrój na roladki o szerokości ok. 3 cm. Ustaw je pionowo na półmisku, następnie na każdą z nich nałóż łyżeczkę sosu i udekoruj kiełkami buraka. Roladki podawaj od razu.

Galeria:

Polecane przepisy: