Szukasz pomysłu na imprezową przekąskę? A może po prostu zgłodniałeś i chcesz na szybko przygotować coś sycącego? W obu przypadkach i wielu innych wypróbuj nasz przepis!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
100 g Łososia wędzonego na zimno w dymie dębowym
200 g mąki jaglanej
50 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
woda (według uznania)
olej
2 łyżki serka creme fraiche
8 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kaparów
kiełki buraka
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sok z połowy cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
W naczyniu połącz mąkę, jaja oraz mleko i sól. Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto, dodaj również wodę, taką ilość, jaka będzie potrzebna. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.
Łososia połącz z serkiem, jogurtem, kaparami i pieprzem. Całość zmiksuj na gładką masę.
Gotowe naleśniki posmaruj przygotowanym musem i zwiń w ruloniki. Każdy z nich ciasno zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Przygotuj sos musztardowy: w miseczce wymieszaj pozostały jogurt, musztardę, sok z cytryny oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszaj.
Schłodzone naleśniki rozwiń z folii i pokrój na roladki o szerokości ok. 3 cm. Ustaw je pionowo na półmisku, następnie na każdą z nich nałóż łyżeczkę sosu i udekoruj kiełkami buraka. Roladki podawaj od razu.