Pieczony łosoś z makaronem ryżowym

decorator

Opis przepisu

Jeśli najdzie cię ochota na wyraziste azjatyckie smaki, spróbuj naszego łososia z glazurą miso i makaronem ryżowym. Gwarantujemy, że twoje kubki smakowe oszaleją z wrażenia.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 40 minut

Poziom trudności: Średni

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia azjatycka

Metoda przyrządzania: Gotowanie, Pieczenie

Wykorzystana ryba

Łosoś świeży

Zobacz

Składniki:

  • 4 filety z łososia

  • 8 dymek, pokrojonych w plasterki

  • 2 średnie czerwone papryczki chilli, pokrojone w cienkie plasterki

  • 100g kiełków fasoli

  • 200g suszonego makaronu ryżowego

  • 25g imbiru, drobno startego

  • 2 łyżeczki brązowej pasty miso

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego

  • 2 łyżeczki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka hiszpańskiej wędzonej papryki

  • mała paczka posiekanej kolendry

  • 1 łyżka sosu rybnego

  • 3 ząbki czosnku, drobno starte

  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

  1. Gotuj makaron przez 3 minuty w dużym rondlu, odcedź i opłucz pod zimną wodą. Odstaw do całkowitego odcieknięcia.

  2. Rozgrzej piekarnik do 200 ºC. Wymieszaj pastę miso, ocet balsamiczny, sos sojowy i paprykę, aby uzyskać glazurę miso i posmaruj filety łososia pędzlem do ciasta. Połóż skórkę łososia do dołu na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz przez 6-8 minut.

  3. Rozgrzej olej w woku (lub głębokiej i dużej patelni)i smaż przez kilka minut czosnek, imbir, dymkę i chilli, aż zmiękną, a następnie dodaj ugotowany makaron, kiełki i kolendrę. Wymieszaj wszystko razem, aż dobrze się połączą. Na koniec dodaj sos rybny do smażonych warzyw i makaronu, a następnie ułóż na talerzach, wykładając łososia na wierzch.

Galeria:

Polecane przepisy: