Nowe smaki SuperFish? Naturalnie, że wędzone!

2022-04-18
Nowość
decorator

Wędzenie to tradycyjna i naturalna technika, której używano niegdyś głównie w celach utrwalania żywności. Jej tajniki przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a oryginalne receptury skrzętnie chroniono. Nic dziwnego – to tak, jak z przepisami babci na popisowe ciasto czy pyszną konfiturę. Jednak wędzenie to coś więcej niż tylko sposób na konserwację żywności. To przede wszystkim jedna z najstarszych, rzemieślniczych sztuk łączenia ze sobą odpowiednich smaków i aromatów.

Jaki jest jej sekret? To w dużej mierze zasługa długiego czasu, odpowiednio dobranej temperatury, unikalnej kompozycji przypraw i wreszcie rodzaju opału. W szczególności to, w jakim dymie drzewnym tuszki są wędzone, ma ogromne znaczenie. Subtelne aromaty olejków drzewnych, które uwalniają się w powolnym procesie spalania, wyraziście uszlachetniają smak ryby. Dlatego też w nowych produktach marki SuperFish znajdziecie oryginalne kompozycje wyselekcjonowanych gatunków łososia, które po mistrzowsku połączyliśmy z odpowiednim rodzajem dymu. Sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy:

Łosoś atlantycki wędzony w dymie dębowym

Drewno dębowe cenione jest przede wszystkim za swoją niezwykłą trwałość i różnorodne zastosowanie także w… kuchni! Do przechowywania alkoholu i urozmaicenia jego smaku wykorzystywane są przede wszystkim dębowe beczki, które nadają trunkom subtelnego żywicznego posmaku. Drewno to służy także jako opał podczas wędzenia. Dym dębowy cechuje się delikatnie słodkawymi nutami oraz wyrazistym aromatem, który świetnie komponuje się z morskim smakiem ryby. W połączeniu z łososiem atlantyckim, tworzy delikatną, acz wyrazistą kompozycję smakową, idealną do potraw o wykwintnym charakterze.

Łosoś BIO wędzony w dymie olchowym

Wyjątkowo eleganckie, o mocnym obliczu – po drewno olchowe chętnie sięgają lutnicy, rzeźbiarze i stolarze. Cechuje się dużą wytrzymałością i plastycznością, która pozwala tworzyć przedmioty użytkowe o wysokiej wartości estetycznej. Jednak to nie koniec zastosowań olchy. Jej liście, kora oraz szyszki wykorzystuje się w lecznictwie do tworzenia naparów i syropów. Dym z tego drzewa charakteryzuje przyjemny, soczysty aromat, który sprawia, że ryba nabiera subtelnego posmaku wędzenia. Wprost idealne do wyrazistych dań, w których króluje łosoś!

Łosoś dziki sockeye wędzony w dymie klonowym

Czysty, karmelowy smak rodem z lesistych równin Kanady. Klon znany jest głównie dzięki gęstemu syropowi, który pozyskiwany jest z bursztynowej żywicy drzewa. Popularnie wykorzystywany jest także w przemyśle meblarskim – jego piękny rysunek służy często za imitację hebanu. Nieoczywistym, acz wyjątkowo wykwintnym połączeniem smakowym dla dzikiego łososia sockeye są nuty klonowe. Dym z tego drzewa charakteryzuje się słodkawym aromatem, który podkreśla naturalny, bogaty smak ryby. Wprost idealny do wytrawnych win jako pyszna przekąska.

Tatar z łososia wędzony w dymie bukowo-olchowym

A skoro mowa o winie – ostatnia kompozycja smakowa inspirowana jest przez francuską technikę coupage. Polega na zmieszaniu świeżych destylatów winnych w odpowiednich proporcjach tak, żeby uzyskać mieszankę o najpełniejszym aromacie i smaku. Zróżnicowane i bogate nuty dymu bukowo-olchowego, o zdecydowanych akordach drzewnych połączyliśmy z delikatnym tatarem z łososia. Efekt? Przypadnie do gustu w szczególności fanom charakternych smaków!