Sałatka dla miłośników dzikich smaków. Wszystkie składniki doskonale się tu uzupełniają, zarówno smakowo jak i wizualnie. Dziki łosoś wędzony w dymie klonowym połączony z dzikim ryżem i nektarynkami, to po prostu… kolorowa i dzika uczta zmysłów.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
100g dzikiego łososia SuperFish wędzonego w dymie klonowym
100g dzikiego czarnego ryżu (suchego)
1-2 nektarynki
garść listków z natki pietruszki
1 świeży ogórek
1-2 papryczki chili
½ cytryny
½ czerwonej cebuli
sezam prażony do posypania
3 łyżki tahihi
1 łyżka sosu sriracha
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka sosu sojowego
2-3 łyżeczki wody
Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu (tahihi, sriracha, sok z cytryny, syrop klonowy, sos sojowy, woda) wymieszać razem. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodać trochę wody.
Nektarynki, przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić w cienkie plasterki. Ogórek i cytrynę umyć, pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka, chili posiekać w krążki.
Ugotowany i przestudzony ryż przełożyć do miski. Na ryżu ułożyć zwinięte plastry łososia, pozostałe przygotowane składniki oraz natkę pietruszki. Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem, posypać ziarnami sezamu oraz plasterkami chili.