Indyjskie samosy z wędzonym łososiem

decorator

Opis przepisu

Pachnące egzotycznymi przyprawami samosy to propozycja dla wielbicieli wyrazistych, indyjskich smaków. Chrupiące ciasto, nadzienie łączące w sobie bogactwo warzyw, orzechy nerkowca i niepowtarzalny smak wędzonego łososia tworzą niebanalną kompozycję, której nie można się oprzeć! Samosy to tradycyjna, indyjska przekąska w postaci faszerowanych pierożków, smażonych w głębokim oleju. Choć ich przygotowanie wymaga trochę czasu, to wyjątkowy smak z pewnością wynagrodzi wszelkie trudy. Aromatyczne, złociste samosy z łososiem prosto z dalekich Indii!

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: do 120 minut

Poziom trudności: Średni

Ilośc porcji: dla 6 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia indyjska

Metoda przyrządzania: Smażenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 100g (1 opakowanie) łososia SuperFish wędzonego w dymie dębowym

  • 250g mąki pszennej

  • 6 łyżek zimnej wody

  • 60ml oleju rzepakowego

  • łyżeczka soli do ciasta

  • 200g odsączonej ciecierzycy

  • 250g ugotowanych ziemniaków

  • 50g orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych w wodzie)

  • 2 małe papryczki chili

  • łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą

  • łyżeczka curry

  • łyżeczka kuminu

  • 2 łyżki oleju do smażenia farszu

  • sok z połowy limonki

  • 1 średnia biała cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • ok. 500ml oleju do smażenia pierożków

  • sos tamaryndowy do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto na samosy. Przesiewamy mąkę z solą, następnie dolewamy oleju i staramy się delikatnie połączyć ciasto. Stopniowo dodajemy zimną wodę, cały czas zagniatając ciasto, do momentu uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto odkładamy na pół godziny.

  2. Przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości i przepuszczamy, jeszcze ciepłe, przez praskę. Odsączamy ciecierzycę z zalewy i blendujemy ją krótko i niezbyt dokładnie. Cebulkę i chili kroimy, czosnek siekamy. Namoczone wcześniej orzechy nerkowca (około godziny) rozdrabniamy malakserem na mniejsze kawałki. Łososia kroimy drobno. Wyciskamy sok z połowy limonki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy przyprawy: kumin, curry i pieprz, dodajemy cebulkę, czosnek oraz chili i sok z limonki. Dorzucamy orzechy nerkowca i smażymy całość, dopóki składniki się nie zarumienią. Zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, ciecierzycę i łososia. Łączymy bardzo dokładnie składniki i po chwili zdejmujemy patelnię z ognia.

  3. Ciasto rozwałkowujemy na blacie i wycinamy koła (wielkość kół na pierożki zależy od naszych upodobań). Wycięte koła kroimy na pół. Chwytamy półkole wzdłuż linii prostej i zwijamy je w rożek. Zagniatamy jeden z brzegów. Do środka otrzymanego rożka nakładamy farsz i łączymy pozostały brzeg zawijając go dokładnie.

  4. W rondelku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy około 500 ml oleju rzepakowego (do ok. 180 stopni Celsjusza). Wrzucamy kilka samos i smażymy ok. 10 minut do momentu, gdy zrobią się złociste. Należy uważać na ilość wrzucanych pierożków, ponieważ mogą się łatwo przypalić.

  5. Serwujemy z ulubionym sosem, np. tamaryndowym.

Galeria:

Polecane przepisy: