Wytrawny sernik z wędzonym łososiem

decorator

Opis przepisu

Przepyszny, spektakularny i niesamowicie oryginalny sernik, który doskonale sprawdzi się na codzienny obiad lub kolację ale także podczas eleganckiego przyjęcia w gronie przyjaciół. Wyśmienity prosto z piekarnika, ale znakomity również po przestudzeniu, więc można go również zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na piknik.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: do 120 minut

Poziom trudności: Średni

Ilośc porcji: dla 6 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Pieczenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • Łosoś atlantycki wędzony w dymie dębowym 100g

  • 160 g słonych krakersów

  • 45 g masła

  • 500 g sera twarogowego półtłustego w wiaderku

  • 4 jajka "M"

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżka przyprawy "suszone pomidory i czosnek"

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 duża brzoskwinia

  • 1 czerwona cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 4 zielone szparagi

  • 1 pęczek kolendry

  • 2 łyżki posiekanych migdałów blanszowanych

Przygotowanie:

  1. Krakersy wrzucamy do malaksera i mieszamy na piasek. Masło rozpuszczamy i po lekkim przestygnięciu miksujemy wraz z krakersami. Otrzymaną masą wylepiamy dno tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia, o średnicy około 20 cm.

  2. Do szerokiej miski wykładamy twaróg, wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz przyprawy. Całość miksujemy krótko, do połączenia składników.

  3. Cebulę przekrawamy na ćwiartki, a następnie kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinię kroimy w kostkę. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na plasterki.

  4. Plastry łososia kroimy w paseczki. Do miski z masą serową wkładamy przygotowane składniki i całość delikatnie mieszamy, a następnie wlewamy do tortownicy z krakersowym spodem. Sernik pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół), przy czym na ostatnie 30 minut przykrywamy go folią aluminiową.

Galeria:

Polecane przepisy: