Wiosenny Dutch Baby to puszysty, pieczony naleśnik z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego. To doskonała propozycja na pyszne i odżywcze śniadanie skomponowane w taki sposób, aby nie zabrakło w nim sezonowych warzyw oraz zdrowych tłuszczy. Mój dutch baby zapiekłam z parmezanem i podałam z mixem sałat, świeżym bobem, pomidorkami koktajlowymi, BIO łososiem wędzonym w dymie olchowym oraz prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia amerykańsnka
Metoda przyrządzania: Pieczenie
70 g Bio łososia wędzonego w dymie olchowym
2 jajka
150 ml mleka
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (może być świeży)
200 g mąki pszennej
szczypta soli i pieprzu
60 g bobu świeżego lub mrożonego
mix sałat
2 łyżki oliwy
30 g parmezan
6-7 pomidorków koktajlowychtuk
1 łyżka migdałów
szczypiorek
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Miksujemy, używając miksera lub mieszamy dokładnie trzepaczką mleko, jajka, mąkę, czosnek i pozostałe przyprawy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, na żeliwną patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy (możemy użyć również patelni z odpinaną rączką). Wstawiamy patelnię do piekarnika.
Bób gotujemy do miękkości. Parmezan ścieramy na tarce. Na osobnej patelni krótko prażymy migdały, by się lekko zarumieniły. Szczypiorek drobno kroimy.
Ciasto naleśnikowe wylewamy na gorącą patelnię z oliwą i z powrotem wkładamy do piekarnika. Czekamy 20 minut aż naleśnik wyrośnie. W tym czasie rozdrabniamy łososia i kroimy pomidorki na ćwiartki. Kiedy naleśnik wyrośnie i będzie złocisty, posypujemy go parmezanem i wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika, żeby ser się roztopił.
Na naleśniku układamy mix sałat, bób, łososia, pomidorki, szczypiorek i prażone migdały. Wierzch możemy dodatkowo posypać parmezanem. Gotowe! Smacznego!