Wiosenny Dutch Baby z bobem

decorator

Opis przepisu

Wiosenny Dutch Baby to puszysty, pieczony naleśnik z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego. To doskonała propozycja na pyszne i odżywcze śniadanie skomponowane w taki sposób, aby nie zabrakło w nim sezonowych warzyw oraz zdrowych tłuszczy. Mój dutch baby zapiekłam z parmezanem i podałam z mixem sałat, świeżym bobem, pomidorkami koktajlowymi, BIO łososiem wędzonym w dymie olchowym oraz prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie!

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 2 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia amerykańsnka

Metoda przyrządzania: Pieczenie

Wykorzystana ryba

Bio Łosoś wędzony na zimno

Zobacz

Składniki:

  • 70 g Bio łososia wędzonego w dymie olchowym

  • 2 jajka

  • 150 ml mleka

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (może być świeży)

  • 200 g mąki pszennej

  • szczypta soli i pieprzu

  • 60 g bobu świeżego lub mrożonego

  • mix sałat

  • 2 łyżki oliwy

  • 30 g parmezan

  • 6-7 pomidorków koktajlowychtuk

  • 1 łyżka migdałów

  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Miksujemy, używając miksera lub mieszamy dokładnie trzepaczką mleko, jajka, mąkę, czosnek i pozostałe przyprawy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, na żeliwną patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy (możemy użyć również patelni z odpinaną rączką). Wstawiamy patelnię do piekarnika.

  2. Bób gotujemy do miękkości. Parmezan ścieramy na tarce. Na osobnej patelni krótko prażymy migdały, by się lekko zarumieniły. Szczypiorek drobno kroimy.

  3. Ciasto naleśnikowe wylewamy na gorącą patelnię z oliwą i z powrotem wkładamy do piekarnika. Czekamy 20 minut aż naleśnik wyrośnie. W tym czasie rozdrabniamy łososia i kroimy pomidorki na ćwiartki. Kiedy naleśnik wyrośnie i będzie złocisty, posypujemy go parmezanem i wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika, żeby ser się roztopił.

  4. Na naleśniku układamy mix sałat, bób, łososia, pomidorki, szczypiorek i prażone migdały. Wierzch możemy dodatkowo posypać parmezanem. Gotowe! Smacznego!

Galeria:

Polecane przepisy: