Wiosenny dutch baby to puszysty, pieczony naleśnik z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego. To doskonała propozycja na pyszne i odżywcze śniadanie skomponowane w taki sposób, aby nie zabrakło w nim sezonowych warzyw oraz zdrowych tłuszczy. Mój dutch baby zapiekłam z parmezanem i podałam z mixem sałat, świeżym bobem, pomidorkami koktajlowymi, BIO łososiem wędzonym w dymie olchowym oraz prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia amerykańsnka
Metoda przyrządzania: Pieczenie
BIO łosoś wędzony w dymie olchowym - 70g
Jajka - 2 sztuki
Mleko - 150 ml
Łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (może być świeży)
Mąka pszenna - 200g
Szczypta soli i pieprzu
Bób świeży lub mrożony - 60g
Mix sałat
Oliwa - 2 łyżki
Parmezan - 30g
Pomidorki koktajlowe - 6-7 sztuk
Migdały - 1 łyżka
Szczypiorek
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Miksujemy używając miksera lub mieszamy dokładnie trzepaczką mleko, jajka, mąkę, czosnek i pozostałe przyprawy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, na żeliwną patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy (możemy użyć również patelni z odpinaną rączką). Wstawiamy patelnię do piekarnika.
Bób gotujemy do miękkości. Parmezan ścieramy na tarce. Na osobnej patelni krótko prażymy migdały, by się lekko zarumieniły. Szczypiorek drobno kroimy.
Ciasto naleśnikowe wylewamy na gorącą patelnię z oliwą i z powrotem wkładamy do piekarnika. Czekamy 20 minut aż naleśnik wyrośnie. W tym czasie rozdrabniamy łososia i kroimy pomidorki na ćwiartki. Kiedy naleśnik wyrośnie i będzie złocisty, posypujemy go parmezanem i wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika, żeby ser się roztopił.
Na naleśniku układamy mix sałat, bób, łososia, pomidorki, szczypiorek i prażone migdały. Wierzch możemy dodatkowo posypać parmezanem. Gotowe! Smacznego!