Szukasz idealnej i szybkiej przystawki na udaną imprezę? Przychodzimy z pomocą! Nasza propozycja to tatar ze śledzia jalapenio z pysznym majonezem pietruszkowym podany na bagietce. Najlepsze jest to, że całą zawartość opakowania śledzika wykorzystujemy do przygotowania naszej przekąski.
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Fishsnack jalapeno
Pół jabłka
Pół średniej papryki czerwonej
Cebulka od śledzika
200 ml oleju rzepakowego
Duży pęczek pietruszki
Jedno żółtko
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz
Cukier
Łyżeczka musztardy
1 bagietka
Olej pietruszkowy:
Natkę pietruszki wkrzyc do blendera kielichowego dodaj olej I blenduj przez około 15 min. Następnie przecedź przez gazę.
Majonez do wysokiego naczynia wrzuć żółtko, dodaj sok z cytryny, Sól, pieprz, musztardę. Następnie włącz mikser i cienkim strumieniem wlewaj olej ubijając tak długo aż masą stanie się gęsta. Na koniec dopraw odrobiną cukru.
Tatar:
Śledziki, jabłka, paprykę pokrój w kostkę. Następnie wrzuć do miski, dodaj cebulkę ze śledzika i dokładnie wymieszaj. Następnie na kromki bagietki nałóż wymieszany tatar. Na koniec dodaj majonez w kilku miejscach. Do dekoracji ja użyłem szczypiorku ale równie dobrze będzie do tego pasować koperek.