Sałatka z ziemniakami i łososiem

decorator

Opis przepisu

Sałatka ziemniaczana zawsze jest dobrym pomysłem - jako lunch, jedno z dań wigilijnych czy przekąska sylwestrowa. Jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakująca w smaku. Wszystko to za sprawą ziemniaków, które są idealnie przypieczone i chrupiące. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 60min

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 2 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Gotowanie, Pieczenie

Wykorzystana ryba

Łosoś sockeye wędzony na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno w dymie klonowym

  • 6 dużych ziemniaków do pieczenia

  • 1 mały brokuł

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek do sosu i 2 łyżki do polania ziemniaków

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • ulubione kiełki

  • roszponka

  • kilka winogron

  • świeże zioła np. bazylia

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dobrze umyj i podgotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut.

  2. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papier do pieczenia poukładaj pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Polej oliwa z oliwek, posól i popieprz i dodaj ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut. Ziemniaki powinny się ładnie przypiec i mieć chrupiącą skórkę.

  3. W czasie, gdy ziemniaki będą się piekły ugotuj w osolonej wodzie brokuły. Ostudź i podziel na mniejsze różyczki.

  4. W miseczce połącz oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, posól i popieprz. Wstaw do lodówki na 10 minut.

  5. Gdy ziemniaki się upieką lekko je ostudź. W misce połącz ziemniaki, brokuły, łososia, roszponkę, pokrojone winogrona. Polej sosem i wymieszaj. Udekoruj kiełkami i świeżą bazylią.

Galeria:

Polecane przepisy: