Zastanawiasz się, co na obiad? Proponuję smaczne, proste i sycące danie , które przygotujesz w ciągu 60 minut z pieczeniem. Wykonanie farszu, jak i cały proces przygotowania są bardzo łatwe a wynik zaskoczy niejednego smakosza wędzonego łososia.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60min
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
1 opakowanie 100 gramowe wędzonego łososia atlantyckiego
10-15 średniej wielkości ziemniaki
2 średniej wielkości czerwone cebule
200 gram pieczarek
100 gram startego żółtego sera
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 starta marchewka średniej wielkości
2 ząbki czosnku
8 małych pomidorków cherry
sól i pieprz
kmin rzymski
oregano
papryka czerwona słodka w proszku
kurkuma
opcjonalnie jarmuż, szczaw, czosnek niedźwiedzi
Poszatkowane pieczarki, startą marchewkę wraz z cebulą dusimy na oleju kokosowym do miękkości.
W międzyczasie ziemniaki kroimy na plasterki, solimy, doprawiamy pieprzem i innymi ziołami.
Przekładamy w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej na przemian z (duszoną cebulką z pieczarkami) i kawałkami wędzonego łososia.
Zalewamy to wszystko śmietanką połączoną z 2 łyżkami kwaśnej śmietany, wyciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, 1 całym jajkiem i startym żółtym serem.
Na sam wierzch wkrajmy pomidorki koktajlowe. Posypujemy świeżymi ziołami. Przykrywamy płatem ciasta francuskiego.
Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym surowym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do miękkości ziemniaków. Smacznego!