Ryba pod pierzyną

decorator

Opis przepisu

Zastanawiasz się, co na obiad? Proponuję smaczne, proste i sycące danie , które przygotujesz w ciągu 60 minut z pieczeniem. Wykonanie farszu, jak i cały proces przygotowania są bardzo łatwe a wynik zaskoczy niejednego smakosza wędzonego łososia.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 60min

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Pieczenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 1 opakowanie 100 gramowe wędzonego łososia atlantyckiego

  • 10-15 średniej wielkości ziemniaki

  • 2 średniej wielkości czerwone cebule

  • 200 gram pieczarek

  • 100 gram startego żółtego sera

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 starta marchewka średniej wielkości

  • 2 ząbki czosnku

  • 8 małych pomidorków cherry

  • sól i pieprz

  • kmin rzymski

  • oregano

  • papryka czerwona słodka w proszku

  • kurkuma

  • opcjonalnie jarmuż, szczaw, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:

  1. Poszatkowane pieczarki, startą marchewkę wraz z cebulą dusimy na oleju kokosowym do miękkości.

  2. W międzyczasie ziemniaki kroimy na plasterki, solimy, doprawiamy pieprzem i innymi ziołami.

  3. Przekładamy w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej na przemian z (duszoną cebulką z pieczarkami) i kawałkami wędzonego łososia.

  4. Zalewamy to wszystko śmietanką połączoną z 2 łyżkami kwaśnej śmietany, wyciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, 1 całym jajkiem i startym żółtym serem.

  5. Na sam wierzch wkrajmy pomidorki koktajlowe. Posypujemy świeżymi ziołami. Przykrywamy płatem ciasta francuskiego.

  6. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym surowym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

  7. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do miękkości ziemniaków. Smacznego!

Galeria:

Polecane przepisy: