Ravioli z wędzonym łososiem, ricottą i migdałami oraz sosem maślano-szałwiowym

decorator

Opis przepisu

Lato to czas wymarzonych podróży, odkrywania nowych, fascynujących smaków i kultur oraz błogiego wypoczynku. Jeśli dopiero czekacie na urlop to zapraszamy już dzisiaj na kulinarną wycieczkę do słonecznej Italii skąd pochodzą pyszne włoskie pierożki - ravioli. W poniższym przepisie wyrazisty wędzony łosoś świetnie łączy się z delikatną ricottą, mielonymi migdałami oraz nutą cytryny. Całość smakowicie oblana szałwiowo-maślanym sosem tworzy prawdziwą symfonię smaku! Buon appetito!

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: do 120 minut

Poziom trudności: Średni

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia włoska

Metoda przyrządzania: Gotowanie, Smażenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 100g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym

  • 3 jajka + jedno do posmarowania ciasta

  • 300g mąki pszennej typ 450

  • 40ml ciepłej wody

  • 2 łyżki oliwy

  • 200g ricotty

  • 60g mielonych migdałów + garść do posypania potrawy

  • Skórka starta z 1 cytryny

  • 80g parmezanu

  • 2 czubate łyżki masła

  • 5-6 listków świeżej szałwii + kilka do ozdoby dania

  • 2 ząbki czosnku do sosu + 1 do farszu

  • Nitki chili

  • Woda do gotowania

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz ze szczyptą soli przesiewamy do miski, dodajemy jajka i łączymy składniki. Następnie dolewamy wodę i zagniatamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy. Ciasto możemy wyrabiać ręcznie lub w mikserze/robocie planetarnym. W zależności od konsystencji dodajemy jeszcze odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być jednolite i zwarte. Po wyrobieniu ciasto wkładamy w folię spożywczą i zostawiamy na godzinę w lodówce.

  2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rozdrabniamy łososia, parmezan ścieramy na tarce, dodajemy ricottę, tarte migdały, skórkę z cytryny oraz czosnek. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienkie 1-2 milimetrowe płaty, które smarujemy rozmąconym jajkiem przy pomocy pędzelka. Na jednym z płatów rozkładamy uformowany w kulki farsz, w odległości ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy je drugim płatem.

  4. Używając noża do pizzy, specjalnego radełka lub wykrawacza do ravioli wycinamy kwadraciki.

  5. Ozdabiamy brzegi pierożków widelcem. Ravioli gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie do wypłynięcia pierożków.

  6. Przygotowujemy sos. Na patelni roztapiamy dwie łyżki masła, wrzucamy czosnek i listki szałwii. Dodajemy odrobinę soli do smaku. Dorzucamy ugotowane ravioli, chwilę podsmażamy. Pierożki przekładamy na talerz, polewamy obficie sosem, posypujemy startymi migdałami i parmezanem, dekorujemy nitkami chilli oraz świeżą szałwią. Na koniec posypujemy potrawę świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Galeria:

Polecane przepisy: