Orzeźwiający chłodnik z łososiem

decorator

Opis przepisu

Najlepsze danie na nadchodzące upały? Orzeźwiające, szybkie i pełne zdrowych, sezonowych składników. Właśnie taki jest nasz chłodnik! W naszej wersji króluje łosoś w towarzystwie największych wiosenno-letnich przysmaków zebranych prosto z grządki. Zdrowo, pysznie i lekko!

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 20 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 2 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 100g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish

  • 1 litr maślanki

  • Pęczek koperku

  • Pęczek szczypiorku

  • 300g ogórków gruntowych

  • Pół pęczka rzodkiewek

  • 300g młodych ziemniaków

  • 3 łyżki oliwy

  • 30g pestek dyni

  • 3 duże ząbki czosnku

  • Sok z połowy cytryny

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

  2. Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Czosnek ścieramy na małej tarce. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Rzodkiewkę kroimy na plasterki.

  3. Maślankę wlewamy do dużej miski. Dodajemy czosnek, rzodkiewkę, ogórki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy do maślanki sok z połowy cytryny. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Zupa najlepiej smakuje gdy wszystkie składniki się "przegryzą", dlatego wstawiamy ją na minimum godzinę do lodówki.

  4. Wlewamy zupę na talerze. Na miseczce układamy rozdrobnionego łososia oraz ziemniaki. Posypujemy jeszcze odrobiną szczypiorku oraz prażonymi pestkami dyni. Polewamy na wierzchu oliwą. Smacznego!

Galeria:

Polecane przepisy: