Orzeźwiający chłodnik z łososiem

decorator

Opis przepisu

Najlepsze danie na nadchodzące upały? Orzeźwiające, szybkie i pełne zdrowych, sezonowych składników. Właśnie taki jest nasz chłodnik! W tej wersji króluje łosoś w towarzystwie największych wiosenno-letnich przysmaków zebranych prosto z grządki. Zdrowo, pysznie i lekko!

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 20 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 2 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 100 g Łososia wędzonego w dymie dębowym na zimno

  • 1 litr maślanki

  • pęczek koperku

  • pęczek szczypiorku

  • 300 g ogórków gruntowych

  • pół pęczka rzodkiewek

  • 300 g młodych ziemniaków

  • 3 łyżki oliwy

  • 30 g pestek dyni

  • 3 duże ząbki czosnku

  • sok z połowy cytryny

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Pestki dyni upraż na suchej patelni.

  2. Ogórki obierz i pokrój na plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Rzodkiewkę pokrój na plasterki.

  3. Maślankę wlej do dużej miski. Dodaj czosnek, rzodkiewkę, ogórki, koperek i szczypiorek. Wyciśnij do maślanki sok z połowy cytryny. Dodaj sól oraz pieprz do smaku. Wstaw zupę do lodówki na minimum godzinę - wtedy chłodnik będzie smakował jeszcze lepiej.

  4. Wlej zupę do talerza. Na wierzch ułóż rozdrobnionego łososia oraz ziemniaki. Posyp jeszcze odrobiną szczypiorku oraz prażonymi pestkami dyni. Polej oliwą. Smacznego!

Galeria:

Polecane przepisy: