Najlepsze danie na nadchodzące upały? Orzeźwiające, szybkie i pełne zdrowych, sezonowych składników. Właśnie taki jest nasz chłodnik! W naszej wersji króluje łosoś w towarzystwie największych wiosenno-letnich przysmaków zebranych prosto z grządki. Zdrowo, pysznie i lekko!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
100g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish
1 litr maślanki
Pęczek koperku
Pęczek szczypiorku
300g ogórków gruntowych
Pół pęczka rzodkiewek
300g młodych ziemniaków
3 łyżki oliwy
30g pestek dyni
3 duże ząbki czosnku
Sok z połowy cytryny
sól i pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Czosnek ścieramy na małej tarce. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Rzodkiewkę kroimy na plasterki.
Maślankę wlewamy do dużej miski. Dodajemy czosnek, rzodkiewkę, ogórki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy do maślanki sok z połowy cytryny. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Zupa najlepiej smakuje gdy wszystkie składniki się "przegryzą", dlatego wstawiamy ją na minimum godzinę do lodówki.
Wlewamy zupę na talerze. Na miseczce układamy rozdrobnionego łososia oraz ziemniaki. Posypujemy jeszcze odrobiną szczypiorku oraz prażonymi pestkami dyni. Polewamy na wierzchu oliwą. Smacznego!