Najlepsze danie na nadchodzące upały? Orzeźwiające, szybkie i pełne zdrowych, sezonowych składników. Właśnie taki jest nasz chłodnik! W tej wersji króluje łosoś w towarzystwie największych wiosenno-letnich przysmaków zebranych prosto z grządki. Zdrowo, pysznie i lekko!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
100 g Łososia wędzonego w dymie dębowym na zimno
1 litr maślanki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
300 g ogórków gruntowych
pół pęczka rzodkiewek
300 g młodych ziemniaków
3 łyżki oliwy
30 g pestek dyni
3 duże ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
Ogórki obierz i pokrój na plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Rzodkiewkę pokrój na plasterki.
Maślankę wlej do dużej miski. Dodaj czosnek, rzodkiewkę, ogórki, koperek i szczypiorek. Wyciśnij do maślanki sok z połowy cytryny. Dodaj sól oraz pieprz do smaku. Wstaw zupę do lodówki na minimum godzinę - wtedy chłodnik będzie smakował jeszcze lepiej.
Wlej zupę do talerza. Na wierzch ułóż rozdrobnionego łososia oraz ziemniaki. Posyp jeszcze odrobiną szczypiorku oraz prażonymi pestkami dyni. Polej oliwą. Smacznego!