Są tu miłośnicy śledzi? Mamy dla was obłędnie smaczną i niebanalną przekąskę na karnawałowy stół. To mini chlebki z patelni z ziołowym serkiem, pieprznym śledzikiem, piklowaną cebulą i jajkiem. Gwarantujemy, że znikają ze stołu w okamgnieniu. Zapiszcie sobie ten przepis na później i zaskoczcie swoich znajomych.
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
2 opakowania Filetów ze śledzia z kolorowym pieprzem Superfish (
300 g serka puszystego z ziołami
1 czerwona cebula
2 łyżki octu z czerwonego wina
Pół łyżeczki cukru
3 jajka ugotowane na twardo
2 gałązki koperku
sól i pieprz
Ciasto
300 g mąki pszennej typ 650 (plus do podsypania)
Pół łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
Pół łyżeczki cukru
180 ml ciepłej wody lub mleka
1 łyżka oliwy
W dużej misce łączymy mąkę z solą. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody lub mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostały płyn (warto go lekko podgrzać), oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Cebulę kroimy w krążki, umieszczamy w misce, oprószamy cukrem, solą, zalewamy octem. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut do zamarynowania.
Ciasto dzielimy na 15 części, każdą wałkujemy na cienki placek. Nagrzewamy suchą patelnię, chlebki smażymy około 3 minuty z każdej strony i przekładamy na metalową kratkę do ostygnięcia.
Każdy chlebek smarujemy serkiem, układamy kawałek śledzia, plasterek jajka. Dekorujemy odsączoną cebulką i koperkiem.