Mini chlebki z pieprznym śledzikiem

decorator

Opis przepisu

Są tu miłośnicy śledzi? Mamy dla was obłędnie smaczną i niebanalną przekąskę na karnawałowy stół. To mini chlebki z patelni z ziołowym serkiem, pieprznym śledzikiem, piklowaną cebulą i jajkiem. Gwarantujemy, że znikają ze stołu w okamgnieniu. Zapiszcie sobie ten przepis na później i zaskoczcie swoich znajomych.

Kategoria: Potrawy ze śledziem

Główny składnik: Śledź

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 2 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Pieczenie

Wykorzystana ryba

Filety ze śledzia z kolorowym pieprzem

Zobacz

Składniki:

  • 2 opakowania Filetów ze śledzia z kolorowym pieprzem Superfish (

  • 300 g serka puszystego z ziołami

  • 1 czerwona cebula

  • 2 łyżki octu z czerwonego wina

  • Pół łyżeczki cukru

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 2 gałązki koperku

  • sól i pieprz

  • Ciasto

  • 300 g mąki pszennej typ 650 (plus do podsypania)

  • Pół łyżeczki soli

  • 15 g świeżych drożdży

  • Pół łyżeczki cukru

  • 180 ml ciepłej wody lub mleka

  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. W dużej misce łączymy mąkę z solą. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody lub mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostały płyn (warto go lekko podgrzać), oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Cebulę kroimy w krążki, umieszczamy w misce, oprószamy cukrem, solą, zalewamy octem. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut do zamarynowania.

  3. Ciasto dzielimy na 15 części, każdą wałkujemy na cienki placek. Nagrzewamy suchą patelnię, chlebki smażymy około 3 minuty z każdej strony i przekładamy na metalową kratkę do ostygnięcia.

  4. Każdy chlebek smarujemy serkiem, układamy kawałek śledzia, plasterek jajka. Dekorujemy odsączoną cebulką i koperkiem.

Galeria:

Polecane przepisy: