Są tu miłośnicy śledzi? Mamy dla was obłędnie smaczną i niebanalną przekąskę na karnawałowy stół. To mini chlebki z patelni z ziołowym serkiem, pieprznym śledzikiem, piklowaną cebulą i jajkiem. Gwarantujemy, że znikają ze stołu w okamgnieniu. Zapiszcie sobie ten przepis na później i zaskoczcie swoich znajomych.
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
2 opakowania Filetów ze śledzia z kolorowym pieprzem
300 g serka puszystego z ziołami
1 czerwona cebula
2 łyżki octu z czerwonego wina
pół łyżeczki cukru
3 jajka ugotowane na twardo
2 gałązki koperku
sól i pieprz
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej typ 650 (plus do podsypania)
pół łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
180 ml ciepłej wody lub mleka
1 łyżka oliwy
W dużej misce połącz mąkę z solą. Drożdże pokrusz do małej miseczki, zasyp cukrem i wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej wody lub mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki dodaj spienione drożdże, pozostały płyn (warto go lekko podgrzać) i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Cebulę pokrój w krążki, umieść w misce, oprósz cukrem, solą, zalej octem. Pomieszaj i zostaw na 15 minut do zamarynowania.
Ciasto podziel na 15 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Nagrzej suchą patelnię. Chlebki smaż około 3 minuty z każdej strony, a następnie przełóż na metalową kratkę do ostygnięcia.
Każdy chlebek posmaruj serkiem, ułóż kawałek śledzia, plasterek jajka. Udekoruj odsączoną cebulką i koperkiem.