Krokiety ziemniaczane z łososiem wędzonym na gorąco

decorator

Opis przepisu

Krokiety są bardzo chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie delikatne w środku. Zamiast koperku można dodać natkę pietruszki lub inne ulubione zioła. Można też dodać do nich czosnek lub po prostu podawać je z sosem czosnkowym, choć świetnie smakują również z pomidorowym lub grzybowym.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: do 90 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Smażenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony na gorąco

Zobacz

Składniki:

  • 100g łososia wędzonego na gorąco SuperFish

  • 400g ugotowanych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 1-2 łyżki bułki tartej + dodatkowo do panierowania

  • 2-3 łyżki mąki

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Łososia podzielić na drobne kawałki. Ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem. Koperek posiekać.

  2. Do rozgniecionych ziemniaków dodać łososia, 1 jajko i koper. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem.

  3. Z przygotowanej masy uformować podłużne krokiety. Panierować je po kolei w mące, jajku (rozrobionym z 2 łyżkami wody) i bułce tartej.

  4. Na patelni rozgrzać olej. Przygotowane krokiety smażyć z każdej strony aż będą rumiane.

Galeria:

Polecane przepisy: