Kremowe brokuły z kalafiorem i wędzonym łososiem

decorator

Opis przepisu

Lekkie, a do tego zdrowe danie, które przygotujecie w dosłownie 15 minut.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 20 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno

  • 450 g kalafiora i brokuła (najlepiej świeżych)

  • 100 ml śmietany 18%

  • 2 łyżki masła

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 cytryna

  • ser mozzarella

Przygotowanie:

  1. Świeże warzywa podziel na mniejsze różyczki i ugotuj do miękkości. Warzywa mrożone gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania (przez ok. 1 minutę).

  2. Na patelni zeszklij posiekany czosnek i po chwili dodaj odcedzone warzywa.

  3. Do warzyw dodaj śmietanę oraz ser. Jeśli używasz mozzarelli w kulce, pokrój ją wcześniej na mniejsze kawałki.

  4. Łososia pokrój w paski i dodaj do warzyw.

  5. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez 1-2 minuty. Warzywa z wędzonym łososiem możesz podać posypane dodatkowo świeżym koperkiem.

Galeria:

Polecane przepisy: