Indyjskie kotleciki z łososia

decorator

Opis przepisu

Nasze kotleciki z łososia są pyszne (także na zimno). Doskonale sprawdzają się jako posiłek w pracy lub szkole. Możecie zapakować je do swojego lunchboxu i zjeść ze smakiem kolejnego dnia.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 2 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia indyjska

Metoda przyrządzania: Smażenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 250 g wędzonego łososia

  • 4-5 ugotowanych ziemniaków

  • 1 kawałek drobno posiekanego imbiru

  • 1 cebula drobno posiekana

  • 1 łyżka oleju

  • 2 drobno posiekane papryczki chili

  • 2 łyżeczki curry

  • ½ łyżeczka kurkumy

  • 2 jajka

  • 2 szklanki bułki tartej

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W naczyniu połącz drobno posiekaną cebulę, kawałek imbiru, chili oraz ugotowane ziemniaki i pokrojonego w kostkę łososia. Dokładnie wymieszaj.

  2. Do mieszkanki dodaj przyprawy: curry, kurkumę, pieprz, sól. Wymieszaj, po czym z powstałej masy uformuj okrągłe kotleciki.

  3. Umieść roztrzepane jajka i bułkę tartą w dwóch osobnych miskach. Kotleciki obtocz w jajkach i bułce tartej.

  4. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej olej. Kotleciki smaż z każdej strony przez 2-3 minuty. Podawaj na gorąco.

Galeria:

Polecane przepisy: