Gofry z cukinii z rukolą i łososiem

decorator

Opis przepisu

Chociaż gofry kojarzą się bardziej ze słodyczą, to z powodzeniem możecie przygotować je w wersji wytrawnej. W naszym przepisie używamy łososia, cukinii oraz rukoli, ale śmiało możecie łączyć smaki i dodać do nich swoje ulubione składniki.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: 6 porcji

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Smażenie

Wykorzystana ryba

Bio Łosoś wędzony na zimno

Zobacz

Składniki:

  • Bio łosoś wędzony na zimno

  • 130 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 jajka

  • 50 ml mleka

  • 1 cukinia (około 350g)

  • pomidory koktajlowe

  • musztarda

  • sok z cytryny

  • syrop z agawy (można zastąpić miodem)

  • zioła prowansalskie

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz z nadmiaru wody.

  2. W misce połącz ze sobą jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Następnie dodaj cukinię, sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.

  3. Upiecz gofry.

  4. Z musztardy, soku z cytryny i syropu z agawy przygotuj sos. Rukolę wymieszaj z sosem. Na upieczone gofry układaj rukolę, na to pomidorki koktajlowe i łososia.

Galeria:

Polecane przepisy: