Francuski odpływ łososia w kolorowym towarzystwie

decorator

Opis przepisu

Ciasto francuskie rozwijamy, szparagi, pomidorki dokładamy, pieczemy, jajka przepiórcze wbijamy i chwilę podpiekamy. Na gorące ciasto sera, łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym dodajemy, orzechami i świeżymi ziołami posypujemy. To danie wygląda kolorowo i smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno wyjątkowo.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 6 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Pieczenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym SuperFish,

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g,

  • garść cienkich zielonych szparagów,

  • 5-6 jajek przepiórki,

  • ok. 6 pomidorków koktajlowych podsuszonych lub świeżych ,

  • 50 g sera feta w kostce,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • 1 garść orzechów włoskich,

  • świeży koperek,

  • świeża zielona pietruszka,

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ze szparagów oderwij stwardniałe końcówki, skrop olejem, posól. Rada: grube szparagi, pokrój na połowę po długości. Piekarnik nastaw na 200°C. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż na nim prostokąt z ciasta francuskiego, dodaj szparagi i pomidorki przekrojone na połowę, oprósz pieprzem. Włóż do piekarnika, po 2 min skręć temp do 185°C, piecz ok. 15 min.

  2. W tym czasie upraż orzechy na suchej patelni. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyciągnij, wbij jajka, zapiecz ok. 3 min do momentu, aż się zetnie białko. Na gotowe ciasto dodaj sera feta, łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym podzielonego na mniejsze kawałki. Posyp orzechami i dodaj świeże zioła.

Galeria:

Polecane przepisy: