Dyniowe gnocchi z łososiem

decorator

Opis przepisu

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią coraz krótsze i chłodniejsze dni. To czas gdy na salonach, a właściwie w naszych kuchniach, pojawia się ONA – Królowa Dynia! Dyniowe gnocchi z wędzonym łososiem i sosem szpinakowym to propozycja na pyszną kolację lub lunch, poprawiająca humor nawet, gdy za oknem plucha. Taki „comfort food” to solidna dawka warzyw oraz wartościowego białka, które swoim smakiem zadowolą nawet największych łasuchów i wielbicieli włoskiej kuchni. Aksamitne gnocchi, wędzony łosoś i kremowy sos szpinakowy to prosty przepis na błogie doznania!

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: do 120 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia włoska

Metoda przyrządzania: Gotowanie, Smażenie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego w dymie dębowym

  • 500 g puree z dyni (mała dynia Hokkaido)

  • 500g ugotowanych ziemniaków

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 400 g mrożonego szpinaku

  • 200 g serka mascarpone

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • płaska łyżeczka kurkumy

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej do doprawienia sosu

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy gnocchi. Dynię kroimy na mniejsze części, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzoną dynię oddzielamy od skórki i blendujemy na gładki mus. Gotujemy ziemniaki do miękkości i studzimy. Przepuszczamy ziemniaki przez praskę. W dużej misce łączymy ze sobą dynię, ziemniaki, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, przyprawy i jajko. Wszystko zagniatamy razem na gładkie ciasto przypominające kopytka. Następnie, dzielimy je na kilka mniejszych części, z których formujemy wałki i kroimy nożem na zgrabne gnocchi. Każdy z kluseczków przyciskamy widelcem nadając im charakterystyczny kształt.

  2. W dużym garnku gotujemy 3 litry wody z odrobiną soli. Wrzucamy gnocchi do wrzątku na 2-3 minuty i czekamy aż wypłyną. Na ugotowane gnocchi kładziemy odrobinę masła, żeby się nie sklejały.

  3. Rozmrażamy szpinak. Na rozgrzaną patelnię wykładamy serek mascarpone, dodajemy odsączony szpinak, dorzucamy drobniutko pokrojony czosnek. Doprawiamy sos przyprawami. Na oddzielnej patelni roztapiamy masło i gdy nabierze temperatury wrzucamy ugotowane gnocchi. Smażymy na złoty kolor.

  4. Nakładamy na talerze sos, następnie podsmażone gnocchi i rozdrobnionego łososia. Danie możemy dodatkowo posypać parmezanem.

Galeria:

Polecane przepisy: