Bruschetta to absolutny przebój i podstawa włoskiej kuchni. A czy wiecie, że można ją podawać z pysznym, soczystym śledziem? Oto idealny sposób!
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Pieczenie
225 g filetów ze śledzia z suszonymi pomidorami SuperFish (pokrojonych na mniejsze kawałki)
200 g pomidorów (sparzonych i pokrojonych w kostkę)
6 ząbków czosnku (startych)
2 łyżki siekanej bazylii
5 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku
dowolne pieczywo
Wymieszaj pomidory, czosnek, kawałki śledzia, bazylię i łyżkę oliwy. Dopraw solą i pieprzem i odłóż do lodówki.
Gdy mieszanka nieco się schłodzi, pokrój pieczywo i posmaruj każdą z kromek oliwą. Grilluj na patelni grillowej lub podpiecz w piekarniku, aż będą chrupiące.
Na chrupiącym pieczywie ułóż mieszankę pomidorów, śledzia i przypraw. Przyozdób np. cebulką, szczypiorkiem lub kawiorem. Gotowe!