Cytrynowe spaghetti z łososiem

decorator

Opis przepisu

A gdyby tak spróbować klasycznego makaronu z łososiem w nieco odmienionej wersji? Oto nasz przepis na cytrusowe spaghetti, dzięki któremu zaskoczysz swoich bliskich.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 20 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 3 osób

Rodzaj kuchni: kuchnie świata

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Łosoś sockeye wędzony na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 300 g łososia wędzonego na zimno w dymie klonowym

  • 200 g spaghetti

  • 1 pęczek koperku

  • 4 żółtka

  • 120 g masła

  • skórka starta z 1 cytryny

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 4 łyżki białego, wytrawnego wina, najlepiej Chardonnay

  • 1 łyżeczka cukru

  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

  2. Łososia rwiemy na mniejsze kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy.

  3. W rondelku, za pomocą trzepaczki mieszamy żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Stawiamy naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubijamy gęsty krem. Schłodzone masło kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Wsypujemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku.

  4. Na patelni lub w dużym garnku łączymy makaron z kremem, dodając łososia. Delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około minuty. Spaghetti układamy na głębszym talerzu i dekorujemy koperkiem.

Galeria:

Polecane przepisy: