A gdyby tak spróbować klasycznego makaronu z łososiem w nieco odmienionej wersji? Oto nasz przepis na cytrusowe spaghetti, dzięki któremu zaskoczysz swoich bliskich.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
300 g łososia wędzonego na zimno w dymie klonowym
200 g spaghetti
1 pęczek koperku
4 żółtka
120 g masła
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki białego, wytrawnego wina, najlepiej Chardonnay
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Łososia rwiemy na mniejsze kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy.
W rondelku, za pomocą trzepaczki mieszamy żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Stawiamy naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubijamy gęsty krem. Schłodzone masło kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Wsypujemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Na patelni lub w dużym garnku łączymy makaron z kremem, dodając łososia. Delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około minuty. Spaghetti układamy na głębszym talerzu i dekorujemy koperkiem.