Chrupiące ciasto francuskie, pasta z serka chrzanowego, jajka oraz śledzik - to przekąska idealna! Koniecznie przygotujcie ją przy okazji kolejnej imprezy. Wasi gości zachwycą się ich wyglądem, a przede wszystkim smakiem.
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 4 osób, dla 6 osób
Metoda przyrządzania: Pieczenie
1 opakowanie filetów śledziowych z suszonymi pomidorami
1 płat ciasta francuskiego
3 jajka
100 g serka chrzanowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz
1 żółtko + 1 łyżka mleka
Gałązki świeżego koperku, do dekoracji
Jajka ugotować na twardo, obrać i wystudzone posiekać bardzo drobno. Przełożyć do miseczki, dodać serek chrzanowy, jogurt naturalny, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wykroić krążki o śr. 5 cm i ułożyć na blaszce. Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec ok 8-10 min w piekarniku. Z ciasta powinny zrobić się półkule. Wyjąć i wystudzić. W półkulach zrobić otwory. Można to zrobić szeroką stroną tylki. Otwory wypełnić pastą jajeczną.
Na górze ułożyć po kawałku fileta śledziowego Super Fish. Całość udekorować koperkiem.