Chrupiące placuszki ze śledziem

decorator

Opis przepisu

Chrupiące ciasto francuskie, pasta z serka chrzanowego, jajka oraz śledzik - to przekąska idealna! Koniecznie przygotujcie ją przy okazji kolejnej imprezy. Wasi gości zachwycą się ich wyglądem, a przede wszystkim smakiem.

Kategoria: Potrawy ze śledziem

Główny składnik: Śledź

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 4 osób, dla 6 osób

Metoda przyrządzania: Pieczenie

Wykorzystana ryba

Filety ze śledzia z suszonymi pomidorami

Zobacz

Składniki:

  • 1 opakowanie filetów śledziowych z suszonymi pomidorami

  • 1 płat ciasta francuskiego

  • 3 jajka

  • 100 g serka chrzanowego

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól i pieprz

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

  • Gałązki świeżego koperku, do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać i wystudzone posiekać bardzo drobno. Przełożyć do miseczki, dodać serek chrzanowy, jogurt naturalny, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Całość wymieszać i przełożyć do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką.

  2. Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wykroić krążki o śr. 5 cm i ułożyć na blaszce. Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec ok 8-10 min w piekarniku. Z ciasta powinny zrobić się półkule. Wyjąć i wystudzić. W półkulach zrobić otwory. Można to zrobić szeroką stroną tylki. Otwory wypełnić pastą jajeczną.

  3. Na górze ułożyć po kawałku fileta śledziowego Super Fish. Całość udekorować koperkiem.

Galeria:

Polecane przepisy: