Carpaccio z łososia

decorator

Opis przepisu

Carpaccio z łososia, czyli lekka i aromatyczna przystawka.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 10 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 2 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia włoska

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • Łosoś atlantycki wędzony w dymie dębowym SuperFish

  • 2 duże oliwki zielone, bez pestek

  • Kilkanaście listków bazylii

  • Kawałek sera feta (lub typu feta)

  • 3 truskawki

  • Szczypta pieprzu cytrynowego

  • Sos balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Plasterki łososia układamy na talerzu tak, żeby pokryć nimi całą powierzchnie talerza.

  2. Oliwki oraz ser feta kroimy w kostkę. Truskawki myjemy i kroimy na plasterki.

  3. Na łososia ułożonego na talerzu, układamy plasterki truskawek, posypujemy pokrojonymi oliwkami i serem feta. Na wierzch kładziemy listki bazylii.

  4. Całość delikatnie skrapiamy sosem balsamicznym. Taką przystawkę przygotowujemy niedługo przed spożyciem.

Galeria:

Polecane przepisy: