Bliny ze śledziem

decorator

Opis przepisu

Bliny można podawać na wiele sposobów. Dobrze smakują z cukrem pudrem, cukrem i śmietaną lub konfiturami. Najbardziej tradycyjne są bliny ze śmietaną i łososiem lub kawiorem. Dzisiaj przedstawiamy Wam nieco zmodyfikowany przepis, bo z wykorzystaniem śledzi.

Kategoria: Potrawy ze śledziem

Główny składnik: Śledź

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 2 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska

Metoda przyrządzania: Smażenie

Wykorzystana ryba

Fish Snack śledzik & habanero

Zobacz

Składniki:

  • Fish Snack śledzik & habanero

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 żółtko

  • 50 g roztopionego masła

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  • koperek

  • sok z cytryny

  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodaj drożdże i wymieszaj, aż się rozpuszczą.

  2. W misce połącz wszystkie mokre składniki i dodaj mleko z drożdżami, wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

  3. Następnie dodaj do nich przesianą mąkę, wymieszaj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto łyżką stołową. Bliny smaż z dwóch stron na złoty kolor.

  5. Na gotowe placuszki wyłóż pokrojonego śledzia, udekoruj koperkiem i skrop sokiem z cytryny. Na koniec posyp szczypiorkiem.

Galeria:

Polecane przepisy: