Składniki
Wartości odżywcze |
w 100 g produktu: |
|---|---|
| Wartość energetyczna | 730 kJ/175 kcal |
| Tłuszcz, w tym: | 10 g |
| kwasy tłuszczowe nasycone | 1,4 g |
| Węglowodany, w tym: | 0,2 g |
| cukry | 0,1 g |
| Białko | 21 g |
| Sól | 3,3 g |
| Kwasy tłuszczowe Omega-3: | 1,5 g |
| w tym suma EPA i DHA: | EPA: 233 mg i DHA 373 mg |
Kwas tłuszczowy zawarty w rybach pomaga zapobiegać i zwalczać choroby serce, raka, depresję, artretyzm, chorobę Alzheimera, wrzody, cukrzycę, nadczynność tarczycy oraz inne choroby. Omega-3 znacznie polepsza koncentracje, a także podnosi poziom energetyczny.
"Witamina A konieczna jest dla utrzymania prawidłowego stanu skóry, włosów, paznokci a także
odpowiedni wzrost kości i zębów. Odgrywa również rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka."
Witamina B12 odpowiada za prawidłową gospodarkę węglowodanową, białkową i tłuszczową organizmu. Wpływa również na procesy krwiotwórcze.
Wpływa na funkcjonowanie układu kostnego, nerwowego, mięśniowego, immunologicznego oraz krążenia. Pobudza wchłanianie fosforu oraz wapnia z przewodu pokarmowego.
Głównym działaniem witaminy E jest walka z wolnymi rodnikami, które codziennie atakują organizm człowieka. Ponadto wpływa na prawidłową krzepliwość krwi.
Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny i trójjodotyroniny. Od prawidłowego stężenia tych hormonów we krwi zależy m.in. prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu.