Lekka, dietetyczna terrina którą zrobicie w 30 minut. Orzeźwiająca, idealna na upały z obłędnym łososiem wędzonym dymem olchowym, który idealnie komponuje się ze szparagami i truskawkami.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilośc porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
100 g łososia wędzonego SuperFish
6 szparagów zielonych
150 g serka śmietankowego puszystego
350 g jogurtu greckiego
1 garść liści sałaty
Sól, pieprz czarny, pomidory suszone w proszku
4 pełne łyżeczki żelatyny
100 ml wody
8 truskawek
Szparagi docinam do długości foremki i gotuję al dente około trzy minuty w osolonej wodzie.
Serek mieszam z jogurtem greckim i dzielę na dwie części. Połowę żelatyny namaczam w 50 ml wody i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Do żelatyny dodaję łyżkę masy - w ten sposób ją hartuję - i mieszam. Wlewam żelatynę do połowy serowej masy, doprawiam solą, pieprzem, pomidorami suszonymi w proszku. Foremkę o wymiarach 7x20 cm wykładam folią spożywczą. Układam plastry łososia jeden obok drugiego.
Liście sałaty siekam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję drugą połowę jogurtu z serkiem, 50 ml wody i miksuję aż masa zrobi się zielona. Drugą połowę żelatyny - czyli 2 łyżeczki - namaczam w trzech łyżkach masy jogurtowej zielonej i rozpuszczam. Żelatynę wlewam do masy zielonej i energicznie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Połowę masy wylewam do foremki. Układam trzy szparagi, wylewam drugą część masy zielonej i wciskam w nią kolejne trzy szparagi.
Układam obrane truskawki i wylewam masę białą. Wstawiam do lodówki na noc.