Terrina z łososiem

decorator

Opis przepisu

Lekka, dietetyczna terrina którą zrobicie w 30 minut. Orzeźwiająca, idealna na upały z obłędnym łososiem wędzonym dymem olchowym, który idealnie komponuje się ze szparagami i truskawkami.

Kategoria: Potrawy z łososiem

Główny składnik: Łosoś

Czas całkowity: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Ilośc porcji: dla 4 osób

Rodzaj kuchni: kuchnia francuska

Metoda przyrządzania: Gotowanie

Wykorzystana ryba

Łosoś wędzony w dymie dębowym na zimno plastry

Zobacz

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego SuperFish

  • 6 szparagów zielonych

  • 150 g serka śmietankowego puszystego

  • 350 g jogurtu greckiego

  • 1 garść liści sałaty

  • Sól, pieprz czarny, pomidory suszone w proszku

  • 4 pełne łyżeczki żelatyny

  • 100 ml wody

  • 8 truskawek

Przygotowanie:

  1. Szparagi docinam do długości foremki i gotuję al dente około trzy minuty w osolonej wodzie.

  2. Serek mieszam z jogurtem greckim i dzielę na dwie części. Połowę żelatyny namaczam w 50 ml wody i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Do żelatyny dodaję łyżkę masy - w ten sposób ją hartuję - i mieszam. Wlewam żelatynę do połowy serowej masy, doprawiam solą, pieprzem, pomidorami suszonymi w proszku. Foremkę o wymiarach 7x20 cm wykładam folią spożywczą. Układam plastry łososia jeden obok drugiego.

  3. Liście sałaty siekam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję drugą połowę jogurtu z serkiem, 50 ml wody i miksuję aż masa zrobi się zielona. Drugą połowę żelatyny - czyli 2 łyżeczki - namaczam w trzech łyżkach masy jogurtowej zielonej i rozpuszczam. Żelatynę wlewam do masy zielonej i energicznie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Połowę masy wylewam do foremki. Układam trzy szparagi, wylewam drugą część masy zielonej i wciskam w nią kolejne trzy szparagi.

  4. Układam obrane truskawki i wylewam masę białą. Wstawiam do lodówki na noc.

Galeria:

Polecane przepisy: